METACRILAT: COLADA VS EXTRUSIÓ

Tots dos productes tenen com a compost químic el monòmer anomenat metacrilat de metil (MMA) que a temperatura ambient es presenta com un líquid incolor d'aspecte similar a l'aigua, el qual a través d'un procés químic anomenat polimerització, s'agrupa químicament entre si donant lloc a una molècula de gran pes anomenada polimetilmetacrilat (PMMA), conegut col·loquialment com metacrilat, la presentació més freqüent en la indústria del plàstic és a làmines i en grànuls (material reciclat).
La principal diferència entre els dos materials rau en la seva tècnica de fabricació la qual cosa els proporciona a tots dos materials algunes característiques diferents.

La fabricació per colada és un procés de producció més artesanal, que influeix directament en una producció més lenta de làmines de metacrilat. Les làmines s'obtenen mitjançant l'abocament de metacrilat de metil (MMA) entre dues peces de vidre que formen el motlle, després el MMA passa pel procés de polimerització fins que polimeritza i endureix formant les làmines.

Per contra, la fabricació per extrusió és un procés de producció mecànic qual cosa fa que sigui més ràpid optimitzant d'aquesta manera el procés total. Les làmines s'obtenen a partir dels grànuls fosos, material que és modelat per unes màquines extrusores que el forcen entre rodets pressionant i empenyent el material.

Les diferències depenent del mètode de fabricació són: que amb la fabricació per extrusió es poden fabricar longituds de làmines superiors (6 mts o més) i amb un calibre de gruix més uniforme, mentre que amb el mètode de colada podem aconseguir molta més varietat en mesures d'espessors grans, àmplia gamma de colors i tipologies especials es requereixin.

Entre les característiques d'ambdós materials es destaquen:

- És resistent i lleuger. En comparació amb el vidre pesa la meitat d'aquest, és 11 vegades més resistent i per tant més fàcil de manipular (més seguretat).

- Elevat nivell de transparència (92%) i brillantor. Excel·lent qualitat òptica.

- Alta resistència a la intempèrie ia l'envelliment produït pel sol. Màxima protecció UV.

- Elevada qualitat superficial. Resistència al ratllat.

- Excel·lent aïllant tèrmic i acústic.

- Alta capacitat de difusió de la llum que el fan un material òptim per crear efectes sorprenents en diferents àmbits d'aplicació.

- Presentació en gran varietat de gruixos i colors.

- Es pot mecanitzar en fred (serrat, esmerilat, polit, etc.) però no doblegar.

- Amb la maquinària especialitzada mitjançant l'aplicació de calor es pot doblegar i modelar per fabricar una àmplia gamma d'objectes a la mesura, entre ells: vitrines, urnes, trofeus, peanyes, finestres per a vaixells, carros i finestres en general, mobiliari, taules , prestatgeries, portamenus, caixes, calaixos, cubs de llum, anuncis lluminosos, senyals de trànsit, columnes lluminoses, mampares, cobertes transparents, claraboies, lluernes, expositors, lleixes, targeters, faristols, lletres corpòries, aquaris, suports, i pràcticament qualsevol peça o objecte a la mesura.